Ez egy zajos világ

STOP A ZAJNAK

Zajos világban élünk. Zajnak vagyunk kitéve, amely hatással van életünk minőségére a hét minden napján, 24 órán keresztül.

A szigetelési megoldásokban vezető ISOVER segíteni tud abban, hogy csendes, kényelmes otthont teremtsünk magunknak, és hozzájáruljunk bolygónk egyik fő problémájának megoldásához.


http://www.internoise2005.org.br/ A Saint-Gobain az Inter-Noise 2005 hivatalos partnere . 

2005. augusztus 6-10., Rio de Janeiro

ForumAcusticum weblap A Saint-Gobain a Budapesten megrendezésre kerülő ForumAcusticum 2005 hivatalos partnere. 

2005. augusztus 29. – szeptember 2.

Az élet jobb zaj nélkül

“A nagyobb kényelemért az otthonokban és irodákban”

 

Zajos világban élünk.

Zajnak vagyunk kitéve, amely hatással van életünk minőségére a hét minden napján, 24 órán keresztül.

A szigetelési megoldások területén vezető ISOVER segíteni tud abban, hogy olyan bolygót alakítsunk ki magunknak, amely a nem kívánt zajhatásoktól mentes, és így csendes, kényelmes otthont teremt számunkra.

ISOVER – az akusztika művészete.

A zaj nagyon komoly egészségkárosító tényező

A zaj megállítása

Nagyon jól ismert tény, hogy a zaj nem csak kellemetlen, de komoly egészségkárosító is. Az egészséget befolyásoló zajhatás az emberiség számára egyre nagyobb probléma. Az európai népesség fele zajos környezetben él. Ebben a régióban az emberek fele különböző zajszinteknek van kitéve mialatt alszik. 1990-ben körülbelül 30 millió amerikai ember dolgozott 85 decibelt (vagy dB(A)-t) meghaladó zajszintű munkahelyen.

A zaj elhárítása fontos feladat és az egyik legelterjedtebb környezetvédelmi probléma. Ez az egyik vezető zavaró tényező az otthonokban és irodákban. Néhány munkahelyen és bizonyos szabadidős tevékenység közben, mint például diszkóba járás, walkman hallgatás, az erős zaj hallásunkat is károsíthatja.

Az ember egészsége érdekében a megelőzésnek és a tájékoztatásnak egyre nagyobb fontossága van.

A legtöbb európai országban már felfigyeltek erre a problémára, és bevezettek zaj-ellenes szabályokat, hogy az új épületekben növeljék az akusztikai komfortot.

Szabványokat dolgoztak ki, hogy megvédjék a lakóházakat a kintről jövő közlekedési zajtól. E szabványok célja az, hogy csökkentsék a lakások közti zajterjedést. Segítenek továbbá abban, hogy a többlakásos épületek akusztikai komfortját javítsák azáltal, hogy a lakásokat elválasztó falakra előírásokat dolgoztak ki.

Ezek a szabványok azonban nem biztosítanak a műszaki megoldásokkal elérhető szintű akusztikai komfortot. És nem veszik figyelembe azt, hogy a különböző embereknek eltérő a zajérzékenységük.

Valódi kihívást jelent a tervezők, mérnökök, akusztikai tanácsadók és építtetők számára, hogy csendesebb épületeket alkossanak. A zajcsökkentéssel és hangelnyeléssel sokkal kellemesebb életteret biztosíthatunk magunk számára.

A szigetelési rendszerek és termékek meghatározóak az épületeknél. Lehetővé teszik, hogy megvédjék az embereket a zaj káros hatásaitól és életük minőségét javítsák. A hatékony és megfelelően beépített szigetelési rendszerek megvédik az épületet a zajhatásoktól annak teljes élettartama alatt. Ha az akusztikai rendszereket helyesen építették be, akkor, nincs többé szükség karbantartásra vagy javításra.

Az Isover olyan rendszereket és termékeket kínál, amelyek megakadályozzák a zaj épületből történő kiáramlását. Az Isover hangszigetelő rendszerek és termékek megakadályozzák az utca zajának az épületbe történő bejutását. Megakadályozzák továbbá a zaj terjedését egyik lakásból a másikba, valamint egyik helyiségből a másikba.

A zaj egyre komolyabb akadálya az emberi jólétnek és kényelemnek!

A zaj csökkenti az alvás minőségét. 

A zaj káros egészségi hatásokat okoz.

A zaj állandó stresszt okoz koncentráció és kommunikáció közben.

Európai Zaj Szabályzat

Európai Zaj Szabályzat: A CALM Hálózat Stratégiai Lapja (Európai Tanács DG Kutatás – 2002 július). Európai Unió: A jövő zaj szabályzatának zöld lapja (1996).

80 millió EU állampolgár (20%) van kitéve elfogadhatatlanul magas zajszintnek. A zaj alvás közben zavarja az embereket és egyéb káros egészségi hatásai vannak.

Ezek a káros hatások orvosi vonatkozásúak is lehetnek, mint például magas vérnyomás, mentális stressz, szívroham és halláskárosodás. A zajnak negatív hatása van a tanulásra is.

Becslések szerint további 170 millió ember él úgynevezett “szürke területeken” (55-65 dB A), ahol a zaj komoly kellemetlenségeket okoz.

A zaj társadalomra gyakorolt gazdasági költsége becslések szerint a Bruttó Hazai Termék (GDP) 0.2 és 2 százaléka között van. Ez azt jelenti, hogy a környezeti zaj okozta becsült éves pénzügyi veszteség több, mint 12 milliárd Euro értékű.

Európai Zaj Szabályzat

A 2020-as év elképzelése

“Elkerülni mindenféle forrásból kiáramló zaj káros hatásait és megvédeni a csendes területeket.”

Európai Zaj Szabályzat

Az Európai Tanács célkitűzése

“Senkit nem szabad kitenni olyan zajszintnek, amely veszélyezteti egészségét vagy élete minőségét.”

Az emberiséget nem szabad kitenni 65 dB (A) mértékű hangnyomásszintnek az éjszakai órákban. Soha nem szabad túllépni a 85 dB (A) hangnyomásszintet.

Zaj és egészség

Zaj és egészség

Jelenlegi életmódunk zajos. Ezért fontos, hogy egészséges hangterünk legyen, amely mindenkinek a legjobb életminőséget nyújtja és lehetőséget ad arra, hogy különféle tevékenységeket végezzen. Ezek a tevékenységek zajt kelthetnek vagy csendet igényelhetnek. Az Isover célja az, hogy mindenki számára biztosítsa, hogy úgy éljen, pihenjen, aludjon, dolgozzon vagy zenéljen, hogy másokat ne zavarjon. Egy egészséges hangtér kialakítása az egyének és a társadalom felelőssége is.

Több Európai ország is ipari káreseménynek tekinti a munkavégzés közbeni halláskárosodást. Kimutatták, hogy nemcsak a foglalkozással járó zaj, hanem a környezeti zaj is, mint például szállításból eredő zaj, számos alapvető káros hatással jár, beleértve a csökkent hallóképességet is. Jelenleg a zaj fontos környezet- és egészségvédelmi ügy, amelynek fő okozója általában a közlekedés. A zaj gyakran károsíthatja a környezetet, amely egyébként csendes és nyugtató lenne (például a kertek, a sétányok, a parkok).

A zajból eredő egészségi problémák a következők: nehézségek a kommunikáció és koncentráció során; stressz és ingerlékenység; zavart alvás és szívérrendszeri zavarok, negatív hatás a pszichológiai rendszerre, teljesítményre és társadalmi viselkedésre.

Hangszabályozás egy egészségesebb életért

Hangszabályozás egy egészségesebb életért

A jövő emberének egészséges fizikai és társadalmi környezetben kell élnie otthon, az iskolában, a munkahelyen vagy a helyi közösségekben.

A mai folyamatos zajszennyezés hatásai:

 1. Ingerlékenység, viselkedészavarok, stresszel kapcsolatos pszichológiai problémák, kommunikációs zavarok, relaxációs- és alvászavarok
 2. Káros hatások a jövő nemzedékére (romló lakó-, társadalmi- és tanulási körülmények, az emberi fejlődés visszaesése).
 3. Szocio-kulturális, esztétikai és gazdasági problémák (szociális elszigetelődés, romló szomszédi viszonyok, csökkentett értékű épületek).

A jövőbeni fejlesztések által csökkenniük kell az ilyen hatásoknak és biztosítaniuk kell, hogy az akusztikai környezet egészséges minőségű életet nyújtson. A zajszennyezést mindig is inkább akusztikai problémaként kezelték, mint egészségügyiként.
A Saint-Gobain Szigetelési Ágazat segíteni tud abban, hogy a zajmérsékléssel és hangelnyelési megoldásokkal egészséges akusztikai környezet alakuljon ki.

A munkahelyi halláskárosodás ma már ipari betegség

A foglalkozással járó és környezeti zaj, mint a közlekedésből származó zaj, számos káros hatással jár, beleértve a hallásromlást is.

A zaj ma már fontos környezeti egészségügyi probléma és fő okozója gyakran a közlekedés.

A hétköznapi hangok érzékelése kulcsfontosságú jó közérzetünkhöz

Nincs különös fizikai különbség a hang és a zaj között. 

Lehetetlen definiálni a zajt a fizikai hangtulajdonságok alapján.

 

A zajt gyakran úgy definiálják, mint egy hallható akusztikai energia, amely negatívan befolyásolja, vagy befolyásolhatja az emberek egészségét és fizikai, mentális és társadalmi jólétüket.

Zaj és egészségügyi problémák:

Beszéd általi interferencia

Beszéd általi zaj interferencia számos problémát okozhat, beleértve az alábbiakat: hallászavarok, koncentráció hiánya, kimerültség, bizonytalanság, önbizalomhiány, ingerültség, félreértés, csökkent munkaképesség, emberi kapcsolati problémák, tanulási nehézségek, agresszió, stressz hatású reakciók és viselkedési problémák.

Belső fül károsodása

A belső fül károsodását okozhatják zajlökések (pl. fegyver tüzelés vagy egy robbanás). Az akusztikai esemény energiája ilyenkor kiugróan magas és nagyon rövid időtartamú.

A belső fül károsodását okozhatja, ha hosszú időn keresztül zajhatásnak vagyunk kitéve. Ez gyakran előfordul munkahelyeken, autópályákhoz vagy repülőterekhez közeli térségekben vagy olyan embereknél, akik gyakran hallgatnak walk-mant. A hangszint nem kiugróan magas, de időtartama hosszú.

Érzékelő szőr-cellák a belső fülben

Ha a belső fül napi 8 órán keresztül LAeq = 85 dB-nél nagyobb hangnyomásszintnek van kitéve egy héten át (40 óra), az egyén egész életében, akkor nagy a kockázata, hogy a külső halló-cellák érzékelő szőrei erősen károsodnak.

A károsodás fokozatosan nő az idő múlásával és a sérült személy gyakran észre sem veszi annak megtörténtét. A normál beszéd megértésének problémái, amikor alacsony szintű a háttérzaj, gyakran az első jelei ennek.

Csökkent hallóképesség (Tinnitus – Fülzúgás)

Sok ember tapasztalt csengést vagy zúgást a fülében, miután nagyon hangos zenét hallott. Ez általában megszűnik néhány perccel vagy órával a hanghatás után.

Ha a hanghatás gyakran megismétlődik, a fülcsengés időtartama növekedhet és élethosszig tartó problémává válhat.

Hallás küszöb eltolódás

Jól ismert tény, hogy hangos zene hallgatása vagy a fül közelében hangos durranás, csattanás érzékelése átmeneti hallászavart okozhat. Ennek helyreállásához több órán, vagy akár egy héten át tartó relatív csend szükséges.

Alvászavarok és azok következményei

A krónikus alvászavar betegség, mivel negatív hatása lehet az alábbiakra:

 • munkahelyi hatékonyság,
 • jó közérzet hiánya,
 • tanulás, különösen gyerekkorban,
 • immunrendszer,
 • társadalmi kapcsolatok,
 • gépjárművezetési képesség.

Alvászavarok és azok következményei

A krónikus alvászavar hozzájárul továbbá az alábbiakhoz:

 • pszichoszomatikus betegségek, különösen szív- és érrendszeri betegségek,
 • neurózis,
 • félelem,
 • agresszivitás.

Az alábbi zaj-határt kell betartani a hálószobában:

LAeq 8h = 30 dB és a maximális szint nem lépheti túl a LA = 45 dB-t.

Koncentrációs problémák

A zaj tanulási nehézségeket okozhat, különösen az iskolában, ahol kiváló beszédérthetőség szükséges.

Beszédérthetőségi vizsgálatot végeztek a gyerekek körében. Az értékelés az alapján készült, hogy a gyerekek hány hibát vétettek az őket körülvevő zajban hallgatott szabványos mondatokban. 

A hibaarány 4.3 % volt, amikor a környezeti zaj szintje kisebb volt 55 dB(A)-nél.

A hibaarány legalább 15 % volt, amikor a környezeti zaj szintje 60 db(A) vagy annál több volt (ez megegyezik a nyitott ablakon átszűrődő közlekedési zajjal).

Ingerlékenység

A zaj okozta kellemetlenség globális jelenség: “A kellemetlenség érzése olyan közegekhez vagy feltételekhez kapcsolódik, amelyről az egyén vagy a csoport tudja, vagy hiszi hogy káros hatású.”

A repülőgép, az autópálya, az utak és a vasút zaja az ingerlékenység fő forrásai.

Krónikus hormon változás

Hogyha folyamatos zajhatásnak vagyunk kitéve, az az élettani rendszerek krónikus torzulását eredményezheti – különösen a stressz hormonok termelődésének növekedését.

A stressz hormonok megnövelésének célja az, hogy felkészítsük a szervezetünket a “küzdj-vagy-menekülj” helyzetekre.

Pótenergia szükséges a “küzdj-vagy-menekülj” helyzetekhez. Következésképp a stressz hormonok (adrenalin és noradrenalin) megnövelik a vér koleszterin vagy triglicerid szintjét.

Szociális viselkedés

A zaj okozta szociális viselkedési változások például, hogy bezárjuk az ablakokat, nem használjuk az erkélyt, bekapcsoljuk a TV-t és a rádiót, kérvényt vagy panaszlevelet írunk a helyi hatóságoknak.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a 80 db(A) feletti zajszint csökkenti a kooperációs készséget és növeli az agresszivitást.

A zaj egyéb hatásai

Gyógyszer használat

Észrevették, hogy azokban a térségekben, ahol a LAeq = 55 – 60 dB zajszint mérhető, az itt élő lakosság 15 %-a használ altató vagy nyugtató tablettát naponta vagy egy héten többször is. A zajhatás nélküli lakosságnak csak mintegy 4 %-a gyógyszer-fogyasztó. A füldugók használata megnövekszik, ha a zajszint eléri a 65 dB(A)-t.

Belvárosi épületek elhagyása

A közlekedés zaja, a megnövekedett turizmus, a szabadtéri zene, a bárok, az éttermek, stb. mind olyan tényezők, amelyek arra késztetik az embereket, hogy eladják ingatlanjukat és csendesebb kerületekbe költözzenek.

Ingatlan értékvesztése

A lakónegyed zajszintmérője lehet az ingatlanok árának csökkenése. Ez olyan kerületekben tapasztalható, ahol az emberek annyira zavarónak találják a zajt, hogy inkább elköltöznek onnan.

Az Isover kényelmi javaslata

Alvászavar határa folyamatos zaj miatt. LAeq.
30 dB
Alvászavar határa elhaladó járművek miatt (csúcsérték szintje). LA.
45 dB
Párbeszéd szobában: háttérzaj határa halk beszélgetéshez.

LAeq.
40 dB

Párbeszéd szobában: háttérzaj határa hangos beszélgetéshez.

LAeq.
50 dB

Hangnyomásszint szobákban: halláskárosodás kezdetének határa a munkahelyen.

LAeq.
75 dB

Akusztikai kényelmet mindenkinek

Csendesebb épületek 

Mindannyiunknak szüksége van csendes, békés pillanatokra.

Élvezze az Isover hangszigetelés csendjét, függetlenül attól hogy mi történik otthonán belül vagy kívül.

ISOVER – hatékony megoldások