Kényelem és hatékonyság

“Az Isover ásványgyapot elválaszthatatlan tulajdonsága a kiváló akusztikai teljesítmény.”


“Az Isover ásványgyapot elválaszthatatlan tulajdonsága a kiváló akusztikai teljesítmény.”

Egyéni megoldások 

Praktikus és gazdaságos megoldásokat találhat szinte minden zajproblémára az épített környezetben.

Az Isover egyéni, ásványgyapotból készült akusztikai rendszereket és termékeket kínál – az ember által alkotott legbiztonságosabb, legváltozatosabb, költséghatékony és felhasználóbarát hangszigetelő anyagokat.

ISOVER – az akusztika művészete.

Zajos világban élünk

Zajos világban élünk. 

És olyan zajnak vagyunk kitéve, amit nem kívánunk, amire nincs szükségünk, ami nincs hasznunkra, a hét minden napján 24 órán keresztül. Az Isover segít kialakítani egy olyan környezetet, ahol mindennapi életünk mentes nem kívánt zajoktól.

Kültéri forrásokból származó zaj (közlekedés, repülőgépek, ugató kutyák és a szomszéd hangja…) erősen támadja hallásunkat és betör otthonunkba.
Munkahelyi zajok (irodai gépek, telefonok, szellőztető rendszerek és zavaró beszélgetések a szomszédos irodában…) elvonja figyelmünket a munkánkról és ezáltal kevésbé leszünk produktívak.

A zaj problémája az épített környezetben

Az otthonon belüli zajok (elektromos berendezések, lépéshangok az emeleten, TV és házimozi) megakadályozzák, hogy otthonunk a nyugalom szigete legyen. 

A zaj megzavarhatja és megakadályozhatja a beszéd kommunikációt. Veszélyes lehet számunkra, amikor a belvárosi utcán sétálunk, vagy vezetünk. Továbbá fizikai veszélyt jelent egészségünkre. Ha magas zajszintnek vagyunk kitéve, az maradandó halláskárosodást okozhat.

Az iskolai osztályterem zaja megakadályozza a tanulás folyamatát és veszélyezteti gyermekeink tanulmányi tapasztalatait.

Mi a hang?

A hang egy olyan energiafajta, ami egy rezgő tárgyból áramlik ki. A hangrezgések érzékelése, amely ingerli a fület.

Hogyan halljuk a hangot

Hogyan halljuk a hangot 

Bizonyos frekvencián lévő hangokat az emberi fül hangosabbnak érzékel, mint más frekvencián hallható hangokat, még akkor is, ha azonos a dB szintjük. Ez két érdekes tényt bizonyít hallásunkról.

1. Minél alacsonyabb a frekvencia, annál kevésbé érzékeny rá az emberi fül, különösen a 100 Hz alatti hangoknál.

2. Az emberi fül a legérzékenyebb az 1000 és 4000 Hz közötti frekvenciára.

Egyéb hangtulajdonságok

A hang hullámzásának módja egy időperiódus alatt, fontos tényező lehet a zajvédelemnél. Ez a hullámzás három módon történhet:

Egyenletes hang, vagy kissé változik, vagy egyáltalán nem, mint például a ventillátorból áramló zaj. Annyira megszokjuk az egyenletes hangot, hogy egy idő után szinte nem is érzékeljük, hacsak nem zavaróan hangos.

Váltakozó hang, egy időperiódusban többé-kevésbé rendszertelenül hallható, mint például az alacsonyan szálló repülőgép. A váltakozó hang sokkal zavaróbb lehet, mint az egyenletes hang, mert ismétlődésével megszakítja a relatív csendes időszakokat.

Hirtelen, vagy impulzív hang, mint például egy pisztolylövés, váratlanul történik és általában ijesztő vagy akár félelemkeltő is lehet a hallgató számára. Ha eléggé hangos, az ilyen hangok akár halláskárosodást is okozhatnak.

A zaj nem kívánt hang

A túlzott zaj elviselhetetlen gátló tényezője az emberi jó közérzetnek és kényelemnek. 

  • A zaj zavarja alvásunkat.
  • A zaj az egészségre káros hatásokkal jár.
  • A zaj állandó stresszt okoz a koncentráció és kommunikáció során.

Van megoldás

Nem kell elviselnie a zaj kínzó, fárasztó és egészségtelen következményeit. Szinte minden zajproblémára léteznek praktikus és gazdaságos megoldások az épített környezetben. 

Ha egyéni megoldást szeretne találni saját zajproblémájára, akkor szükséges:

Megértenie az akusztika alaptanát és hogy hogyan keletkezik, áramlik és csökkenthető a zaj (nem kívánt hang).

Megismernie a zajvédelem alapjait és hogyan közelíthető meg a probléma három szempontból: a zaj forrása; áramlásának iránya és a fogadási pont.

Felfedeznie a zajfékező akusztikai termékek és rendszerek alkalmazási módját, új és felújított épületekben egyaránt. És tanulmányozni az ásványgyapot termékeket, amelyek hozzájárulnak egy akusztikailag kényelmes, produktív és egészséges környezet kialakításához.

Az Isover web-oldalát tervezőknek, mérnököknek, kivitelezőknek, alvállalkozóknak és ingatlantulajdonosoknak, valamint mindazoknak terveztük, akik hangszigetelési problémákat szeretnének megoldani bármilyen típusú épületben. Információkkal szolgál arról, hogyan oldhatja meg egyéni hangszigetelési problémáit az Isover akusztikai rendszerek és termékek használatával.

Az Isover egyéni, ásványgyapotból készült akusztikai rendszereket és termékeket kínál – az ember által alkotott legbiztonságosabb, legváltozatosabb, költséghatékony és felhasználóbarát hangszigetelő anyagokat.

A zajvédelem három módja

A zaj csökkentésének van három alap módszere, attól függően, hogy a forrásnál, a hallgató helyénél, vagy a forrástól a vevőig való áramlása közben tesszük. 

1. Cseréljük le a forrást egy csendesebbre.

2. Akadályozzuk meg a hanghullámok áramlását olyan hangszigetelő szerkezetekkel, mint például gipszkarton válaszfal teljesen kitöltve könnyű üveggyapottal.

3. Csillapítsuk a hanghullámokat olyan könnyű, porózus szerkezetű anyaggal, mint az üveggyapot.

A hangszigetelés szabályai

Forrás – Továbbítás – Vevő

A hang egy útvonalon halad a forrástól a vevőig. Ezért a hangszigetelés három lépésből áll: akusztikai kezelés a zaj forrásánál, akusztikai kezelés az áramlási útvonalon (minden, ami a forrás és a vevő között van) és akusztikai kezelés a vevői végen, ahol a hallgató

Egy egyedi zajvédelmi megoldásnál gyakran figyelembe kell venni egy, kettő, vagy mindhárom szempont problémáját. Habár mindig az a legjobb, ha a forrásnál kezdjük. Itt érhetjük el a leghatékonyabb hangszigetelési megoldást a legkönnyebben és a legalacsonyabb költségen.

A zajfékezés a forrásnál

Mielőtt a forrásnál lévő zajcsökkentési akusztikai kezelést megterveznénk, az alábbiakat kell megfontolni: 

1. A forrás áthelyezése egy távolabbi helyre vagy egy másik térbe, ahol annak zaja nem éri el a hallgató számára kellemetlen szintet.

2. Átállítani vagy módosítani a forrás üzemmódját halkabbra. Ha például a zaj forrása egy gép darabja, mint például egy ventilátor vagy egy motor, akkor kisebb sebességre állíthatjuk.

3. A zajforrás megjavítása vagy karbantartása. Ez valami olyan egyszerű dolog lehet, mint a fogaskerekek zsírozása, a hajtószíj megfeszítése vagy a laza és lengő csavarok vagy szegek megszorítása.

4. A zajforrást rögzítsék egy rugalmas alapra (mint például rugó vagy puha párna), ezáltal lezárva a rezgést és csökkentve a testhangot, ami a hallgató helyéhez érkezik.

5. A hangforrás lecserélése egy csendesebbre. A modern berendezések általában sokkal halkabban üzemelnek, mint a régebbiek.

Ha ezek a megoldások nem megoldhatók, vagy nem járnak eredménnyel, akkor a zajforrást el kell különíteni egy olyan helyre a házban, ahol magasak a hanggátlási értékek (jó hangszigetelés).

Ha az elkülönítés, a magas hanggátlási értéken túl magas hangelnyelési értékkel rendelkező anyag használatával párosul, akkor a teljes hanggátlási érték (hangcsökkentési érték) növekedik és a teljes zajcsökkentés javul.

Természetesen ha a zajforrás kültéri, és közlekedésből, légiközlekedésből, egy fűnyíróból, vagy bármi olyan forrásból származik, amit nem tudunk szabályozni, akkor azt nem tudjuk áthelyezni, átállítani, megjavítani, szervízelni vagy kicserélni. Ekkor csak annyit tehetünk, hogy a zajt áramlása közben próbáljuk csillapítani. Vagy a vevőnél kialakuló helyzetet javíthatjuk úgy, hogy otthonunkhoz, irodánkhoz és középületeinkhez magas hanggátlási értékű kültéri falakat és tetőket építünk, vagy illesztünk. Figyelembe kell venni, hogy sokkal kevésbé költséges a hangszigetelést még a szerkezet építésének kezdetén kialakítani, mint később a már megépített épülethez hozzáilleszteni.

Zajfékezés áramlás közben

A léghang egy forrásból áramlik közvetlenül a levegőbe, vagy azon át. A szomszéd szobában vagy irodában lévő közlekedés, zene vagy hangok zaja léghangként áramlik fülünkbe. Két szoba között áramló hang csökkenthető jó hangszigetelő tulajdonságú válaszfalakkal és mennyezetekkel.
Egy szobán belüli léghang csökkenthető hangszigetelő és -elnyelő felületekkel és úgy, hogy a mennyezetre és falakra hangelnyelő anyagot illesztünk ezáltal csökkentve a kemény felületekről való visszaverődést.
A testhang egy forrásból áramlik a vevőhöz (hallgatóhoz). A hanghullámok rezgésbe hozhatják a falakat, padlót és egyéb szerkezeteket. Ez a mozgás végighalad a szerkezeten és újra kiáramlik zaj formájában. A testhangok áramlás közbeni csillapításának egyetlen módja az, hogy rezgési törést illesztünk a szerkezetbe (pl. a padlókat és falakat szétválasztjuk).
Hangelnyelés a leghatékonyabb módja annak, hogy egy szoba akusztikai minőségét javítsuk. Egy szoba akusztikai javításával csökkenthető a szoba hangnyomás szintje és javul a beszédérthetőség és kényelemérzet.

Zajfékezés a vevőnél

A sikeres zajfékezés elsőszámú és leghatékonyabb helye a forrás. A zajfékezés egyéb gyakorlati megoldásai az áramlási útvonal közbeni kezelés, ami számos összetevőre vonatkozik – közvetlen hang, visszaverődő hang és impulzív továbbítás. 

Ha nem megoldható a forrás és áramlási fékezés, egy másik szempont jelenthet megoldást a problémára a vevőnél, ami a közvetlen fülvédelem.

Ideiglenes zajfékezés

A közvetlen fülvédelmet (füldugó vagy fülvédő) gyakran alkalmazzák a dolgozók fülének megvédésére, ahol nem lehetséges a forrás vagy az áramlási zajfékezés. Habár ezek a megoldások csak ideiglenesek. A legtöbb esetben a tartós zajcsökkentési megoldás az, ha hatékony hangszigetelést építünk a helyiségekbe.

Hol van szükségünk jó zajvédelemre az épületekben

1. Külső zaj, amely útforgalom, vonatok és repülőktől ered.
2. Levegőben áramló zaj ami a ház belsejéből jön, mint pl. társalgás, hi-fi, televízió, stb.
3. Testhang, amely lépésekből, padlóra leeső tárgyaktól, háztartási berendezésektől, stb. ered
4. Műszaki berendezések hangjai fűtésből és szellőztetésből, liftektől, vízcsövektől, stb. ered