Zajvédelem

A zaj elleni védelem mai épületeink egyik legfontosabb követelménye.

Ennek az igénynek megvalósítása az építészek és mérnökök egyik alapfeladata az épületek tervezésénél és kialakításánál.

Ezt a web-oldalt azért alkottuk, hogy segítsünk a mérnököknek és tervezőknek a hangszigetelési munkák és technikai lehetőségek tervezésében és méretezésében. Hangszigetelési és hangelnyelési szerkezet-dokumentumok gazdag gyűjteménye áll rendelkezésre az Isover termékek akusztikai hatékonyságára vonatkozó információkkal együtt.


“A zaj kellemetlen hatásaitól való mentesség az egyik legjobb minőségi tényezője egy épületnek.”

Zaj – a nem kívánt hang

Egyes lakások és irodai egységek közötti hangátadás elleni védekezésen túl, a külső zajok elleni védekezés is különösen nagy szerepet játszik.

A zajcsökkentés technológiája az épületen belül és kívül egyaránt, nagyon fejlett manapság.

ISOVER – az akusztika művészete.

Zaj elleni védelem

A zaj elleni védelem mai épületeink egyik legfontosabb követelménye.

Ennek az igénynek megvalósítása az építészek és mérnökök egyik alapfeladata az épületek tervezésénél és kialakításánál. Egyes lakások és irodai egységek közötti hangátadás elleni védekezésen túl, a külső zajok elleni védekezés is különösen nagy szerepet játszik.

Az Isover ásványgyapot hangelnyelő anyagai hozzájárulnak a hatékony hangszigeteléshez.

Az építési törvények által előírt szigorú standardokon túlmenően nagy elvárások vannak a felhasználók oldaláról a hangszigeteléssel kapcsolatban, hatékony hangelnyelő anyagok alkalmazására és szerkezeti tervezésükre vonatkozóan. A hangszigetelés elsődleges szempont üzletek, irodák és gyárak tervezése során is. Fontos feladat az épületen belül a munkahelyek hangszigetelése és a szomszédság védelme a zaj átáramlásától.

Akusztikailag hatékony anyagok kellenek, amelyek megfelelnek az egészségügyi és munkavédelmi előírásoknak. Az Isover ásványgyapot hangelnyelő anyagok javítják a hangszigetelést, ezáltal hatékonyan hozzájárulnak a környezetvédelemhez.

Ezt a web-oldalt azért alkottuk, hogy segítsünk a mérnököknek és tervezőknek a hangszigetelési munkák és technikai lehetőségek tervezésében és méretezésében. Hangszigetelési és hangelnyelési szerkezet-dokumentumok gazdag gyűjteménye áll rendelkezésre az Isover termékek akusztikai hatékonyságára vonatkozó információkkal együtt. Az egyéni védekezés alapjainak részletezésén túlmenően áttekintést adunk a hangszigetelésre és zajbeáramlásra vonatkozó javaslatokról. A web-oldal egy összefoglalóval végződik, amely tartalmazza mindazokat a fontos akusztikai tényezőket, amelyekre Önnek szüksége van.

Zaj elleni védekezés Isover ásványgyapot hangelnyelő anyagokkal

Az épületek hangszigetelésének célja az, hogy csökkentsük a kívülről vagy szomszédos szobából beáramló zajnak való kitételt. Ha nem megvalósítható a zajkibocsátó forrás hatékony zajfékezése, akkor meg kell bizonyosodni, szerkezeti hangszigetelés mérésével, hogy életterünk és munkahelyünk eléggé védett az elviselhetetlen zajtól. Egy épületen belül az egyes szobák közötti zajáramlás elleni védekezés a strukturális zajvédelem egyik feladata. További fontos feladat a szomszédos életterek lépéshang (ütéshang) áramlásának csillapítása, amit a mennyezeten vagy lépcsőkön való járás okoz.

Számos műszaki zajforrás van egy lakóépületen belül.

A lehetséges zavaró források száma drasztikusan megnőtt az olyan háztartási berendezésekkel, mint a mosogató- és mosógép. De az olyan szolgáltató és műszaki szerelvények, mint a vízellátó és szennyvízelvezető, szellőztető és légkondicionáló berendezések, liftek és földalatti garázsok is gyakran adnak okot panaszra.

A zajfékezés további alapfeladata a hangelnyelés. Egy olyan szobában, ahol egy vagy több hangforrás van, a zajszint hatékonyan csökkenthető hangelnyelő anyagok beépítésével. Az Isover termékcsoport megfelelő és hatékony megoldást nyújt a strukturális zajfékezés minden fajtájára.

Ennek jelentése:

Hatékony zajfékezés a pincétől a padlásig a külső és belső zajok ellen.

A szerkezeti részek hangszigetelése

A zajfékezést úgy értendő, mint két elkülönített szoba közötti hangáramlás megakadályozása. Amikor a hangterjedést kizárólag az elválasztó alkotóelem befolyásolja oldaláramlás nélkül, pl. egy falon keresztül, akkor ezt az adott fal Léghanggátlási Index R mutatójának nevezzük.

A Léghanggátlási Index R a beérkező hang frekvenciájától függ.

Ez a 100 és 5000 Hz közötti frekvenciatartományban mérhető az EN ISO 140 előírásai szerint.

A Léghanggátlási Index R csak szabványos falon vagy mennyezeten határozható meg, ahol az oldaláramlást elfojtja az oldalelem, ami az elválasztó elem oldalán helyezkedik el. Itt fontos megjegyezni, hogy a Léghanggátlási Index R csupán jellemzi a vizsgált elválasztó elem zajfékezését, és nem tesz említést arra, hogy milyen hangszigetelést kell beilleszteni, ha ezt az elválasztó elemet használják.

A szobák közötti zajfékezés általában az oldalsó elemek hangtovábbításától függ és egyéb oldalsó hangirányoktól. Ezért az épületen belüli szobák közötti zajfékezés általában eltér a kapcsolódó szobák közötti zajfékezéstől még akkor is, ha ugyanazt az elválasztó elemet használják, mivel az oldalelemeknek különböző formájuk van.

Akusztikai védelem szobák között

Az épületen belüli szobák közötti zajfékezést meghatározza mindazok az alkotóelemek, amelyek a hangtovábbítással kapcsolatosak. Ide tartoznak a falak, mennyezetek, elválasztó és oldalsó elemek, csövek, valamint a testhangok is. A legtöbb országban a Súlyozott Léghanggátlási Index R’w (a szerkezeti, eredeti helyzetben mért Léghanggátlási Index R’ deriváltja az EN ISO 171-1 standard előírása szerint).

Az Európai standardok bevezetését követően az EN 12354 előírása szerinti számítási módszerek lesznek az akusztikai teljesítmény meghatározásának alapjai.

Az Európai országok új standardjai az Európai mérési és értékelési standardokra vonatkoznak és az alkotóelemek tesztjére korlátozódnak, amelyek csak az elfojtott oldaláramlást vizsgálják.

Isover ásványgyapot hangelnyelő anyagok

Az Isover ásványgyapot hangelnyelő anyagokat kovasavas olvasztással gyártják a legmodernebb technológia alkalmazásával. Nyitott hurkú és zárt hurkú berendezéssel biztosítják az egyenletes összetételt és ezáltal az optimális termékminőséget. Az Isover termékei mérettartóak, nem éghetők, nem romlandók, rothadásállóak és kémiailag semlegesek.