Hőszigetelési szabályok

A lambda-érték: egy épület energiahatékonyságának magyarázata

Hővezetés: 3 mód

Egy épületben energiára van szükség a fűtésre a hideg időszakban azért, hogy a különböző részek hőveszteségét pótoljuk és kellemes belső hőmérsékletet biztosítsunk.

A hőáramláshoz belső és külső hőmérsékleti különbségre van szükség. A hőáramlás függ a fal típusától és hőszigetelési minőségétől.

3 hővezetési mód létezik:

 • Hővezetés: Szilárd anyagon vagy gázon keresztül: minél szigetelőbb az anyag, annál kisebb a hővezetés.
 • Hőáramlás: a hő “utazik” a légmozgásnak köszönhetően, a hőmérséklet és a testsűrűség foka miatt. A forró levegő felfelé halad és a meleg eloszlik. Minél kisebb a légmozgás, annál kisebb a hőáramlás.
 • Hősugárzás: Minden anyag hőt nyel el vagy sugároz ki, hőmérsékletétől és sugárzóképességétől függően. A terjedési közegtől függően a hő funkciója más (vákuum vagy levegő). Ha a sugárzás elnyelődik vagy visszaverődik, kevesebb a hővezetés.

A hőszigetelés meggátolja a hővezetési, hőáramlási és hősugárzási hatásokat: 

 • Hőgátat képez a hővezetés ellen
 • Csillapítja a légmozgást
 • Sugárzó hatások csökkentésével

Szigetelés gátolja 

hővezetést, légmozgást, hősugárzást

Hővezető képesség: lambda érték

Egy hőszigetelő anyag 3 szerepet tölt be és hővezetőképességével jellemezhető, amelynek neve lambda-érték. A hővezetőképesség egy anyag hővezetési vagy hővezetési ellenállás teljesítőképességét méri. Minél kisebb a lambda érték, annál jobb a hőszigetelés. Ezt a standard mérést laboratóriumokban végzik el az ISO 8301 előírás szerint 10 °C hőmérsékleten és W/m.K-ban fejezik ki.

Íme néhány példa a szokványos építőanyagok hővezetőképességére:

Álló levegő 0,025

Egy anyag akkor számít hőszigetelőnek, ha a hővezető képessége kevesebb mint 0,065 W/m.K.

Hőellenállás: R érték

Ez az érték méri egy termék hőveszteség ellenállási képességét. Ez függ a vastagságtól és a hővezetőképességtől.

Minél magasabb az R, annál jobb a termék tejesítőképessége.

Az R-érték ötvözi az anyag hőszigetelési tulajdonságait és a termék vastagságát.

Hőszigeteléssel való kapcsolat

Egy fal hőtani teljesítménye R és U főként a hőszigeteléstől függ. A falon áthaladó hőáramlás függ a belső és külső hőmérsékletkülönbségtől és a fal hőellenállásától, R. A fal minden egyes alkotóelemének van hőtani tulajdonsága: tégla vagy beton, szigetelés, vakolat. A fal hőellenállása minden egyes alkotóelem, a belső fedőrétegtől a külső vakolatig, hőellenállásának összege és a felületi ellenállásé.

A magasabb R-értékkel a fal jobban ellenáll a hőveszteségnek.

Ez utóbbi a külső és belső klímával érintkező falon történő hőáramlás és hősugárzás kicserélődése miatt történik.

 

Az U-érték az a tényező, ami a fal felületének hőtovábbítási képességét mutatja meg. Az U-érték az R-érték inverze és W/m2.K-ban fejezik ki.

Az egész épület hőszigetelési teljesítménye

Figyelmbe veszi a hőveszteségeket, a hűtésre, helyi vízmelegítésre, világításra szükséges energiát és a napenergia hasznosítást.

A hőveszteségekkel kapcsolatban a teljesítmény függ:

 
 • a különböző épületrészek U-értékeitől: falak, tető, padlók, födém, ajtók, ablakok.
 • Hőhidaktól: lineáris veszteség és épületrészek közötti kapcsolódások miatt

Az ISOVER megbízható és nagyteljesítményű megoldásokat kínál, az épületburkolat hőveszteségének hatékony és tartós csökkentése érdekében.

Épület energiahatékonysága

Az energiahatékonyság növelésének módja

Épület energiahatékonysága

A világon minden országban a gazdasági fejlődés miatt az energiafogyasztás nő, ami hosszú távon a nyersanyagok, mint az olaj és gáz kimerítéséhez vezethet.

Az épületek CO2 kibocsátása képviseli az összkibocsátás 40 %-át, ezzel a második helyen áll a közlekedési szektor mögött, de megelőzi az ipari szektort.

Az energiafogyasztás ismertetése, tudatosítása és a csökkentésére való törekvés az új EPBD kulcsfontosságú pontjai közé tartozik: 2002. december 16.-án elfogadott Épületek Energietakarékosságának Direktívája 2002/91/EC, amelyet az EU-ben 2006-tól alkalmaznak.

Célja az új épületek és jelentős felújításon átesett már meglévő nagy épületek (> 1000 m2) átfogó energiahatékonyságának fejlesztése.

Az előírások négy elemet határoznak meg, amelyeket a nemzeti törvényhozásba integrálni kell:

 • egy módszer kidolgozása az épület energiateljesítményének integrált kiszámítására
 • minimális energiahatékonysági előírások meghatározása (a tagállamoknak)
 • új és meglévő épületek energiahatékonyságának minősítése
 • fűtő- és légkondicionáló rendszerek rendszeres ellenőrzése

Hőszigetelési szabályok előírásának való megfelelés

Az egyes országokban szebályokat fognak állítani az új épületek és felújított épületek működésére vonatkozóan és az egyes országok az egyes épületrészek energiafogyasztási határértékeit, vagy maximális U-értékét, fogják megállapítani.

Tippünk:

Bármilyen épülettípusról legyen is szó,

 • elsődleges szempont legyen az épület külső burkolatának hőszigetelése, hosszú élettartamú termékek használatával. Hatékony megoldások léteznek már tetőterekre, falakra és padlózatokra.
 • magas R-értékű termékeket válasszanak, ne csak azért hogy az előírásoknak megfeleljenek, hanem hogy megelőző lépést tegyenek az alacsony energiafogyasztású házak kialakításáért. A passzív ház programok alapján példát vehetünk arról, hogyan érhetjük el célunkat.
 • az épületburkolat szigetelésének javítása, hogy elősegítsük a szükséges hűtés csökkentését.
 • minősített termékeket és megoldásokat részesítsünk előnyben.

Csúcsteljesítmény

A jövő alapvető szükséglete: Az ISOVER-szigetelés csúcsteljesítménye

Alacsony energiafogyasztás

Az építési szektor energiafogyasztása több mint 45 %-a az összefogyasztásnak a legtöbb országban.

Ezért az alkalmazott állami energia irányelvek mellett, évről évre egyre szigorúbb rendeleteket hoznak az épületekre vonatkozóan, az alacsony energiaszükségletű épületek koncepciója még mindig a jövő feladatai közé tartozik.

 

A cél eléréséhez a szakértők tapasztalatain alapuló ún. “lépésről lépésre” módszert dolgoztak ki és alkalmaznak már számos országban: Minergie, Minergie P Svájcban; “drei liter” (három liter) vagy passiv haus (passzív ház) programok Németországban, Ausztiriában, HPE címke Franciaországban, stb.