Elkötelezettség és kultúra

Az ISOVER már több, mint 75 éve gyárt környezetbarát hőszigetelő termékeket. A hőszigetelő üveggyapot termékek sokkal több energiát takarítanak meg, mint amennyit előállításuk során felhasználnak. Ma a környezetvédelem az ISOVER egyik legfőbb küldetése.

Az ISOVER hőszigetelések csökkentik az épületek energiafelhasználását, a károsanyagkibocsátást, valamint növelik a hatékonyságot, így is segítve a Kyoto-i egyezmény hatékony betartását. Az ISOVER termékek hatékonyan növelik a komfortérzetet és a biztonságot a zajszint csökkentésével, valamint a tűzterjedés gátlásával, ezért kulcsfontosságú része a környezetvédelem az ISOVER küldetésének.

Mint azt a Saint-Gobain a Környezetvédelmi és ipari higiéniai irányelveiben megfogalmazta, kötelességének érzi, hogy termékei egészségesek és biztonságosak legyenek, valamint hogy a gyártás során a környezetet a legkevésbé terhelje. Ezt az irányelvet folyamatosan nyomon követik különböző indikátorszámok segítségével, melyet egy TEAMSZ? szoftver szolgáltat.

Környezetvédelmi és ipari higiéniai irányelvek

Kyoto-i egyezmény

A fenntartható fejlődés irányelvet a Saint-Gobain hőszigetelések már évek óta alkalmazza új, hatékonyabb és könnyebben beépíthető termékek kifejlesztésével, a termékek életciklusának elemzésével; a társadalmi partnerekkel való kommunikáció ILO (International Labour Organization) 2000 szerinti fejlesztésével és a vevők hatékonyabb tájékoztatásával.

Új termékek

A Saint-Gobain folyamatosan fejleszti termékeit, a gyártást a minél nagyobb hatékonyság érdekében.

A ’90-es években a fejlesztések arra irányultak, hogy a üveggyapot és bazaltgyapot termékek kezelésekor jelentkező kiporzást csökkentsék.

Életciklus-elemzés

Az egy termékre ható környezeti hatások elemzése nem könnyű feladat. Számításba kell venni valamennyi összetevőt: alapanyagokat, energiákat, szennyezéseket – légszennyezés, vízfelhasználás, talajszennyezés – ezeket nyomon kísérni a termék valamennyi életciklusán: alapanyag, előállítás, szállítás, energiafelhasználás, megmunkálás, szállítás a beépítés helyszínére,, a termék használata és élettartama végén felmerülő egyéb tényezők.

A ’90-es évek elejétől a Saint-Gobain számos üveg- és bazaltgyapot termék teljes életciklus-vizsgálatát elvégezte. Ezek az életciklus elemzések (LCA elemzések) pontos áttekintést adnak a termék “megszületésétől haláláig”. Az ISOVER ezeket az LCA elemzéseket aktualizálta és kibővítette környezetvédelmi és egészségügyi adatlapokkal.

Ezeket az eredményeket 2003-ban mutatták be a nemzetközi LCA konferencián (InLCA-LCN).

FDES Franciaország

FDES IBR200

FDES Shedisolalu

Vevőtájékoztatás

Az ISOVER 1990 óta az üveggyapot termékein feltünteti az információs adatlapot, amely némely termék esetén kiegészül különböző piktogramokkal is, ezzel is megkönnyítve a felhasználást.

A termékeken különböző biztonsági információk is fel vannak tüntetve, ezzel is megkönnyítve a termék kezelését és védve a felhasználót.

Segítő részvétel a törvények és előírások meghozatalában

A Saint-Gobain aktív szerepet játszik a hőszigeteléssel, hangszigeteléssel és tűzvédelemmel kapcsolatos törvények előkészítésénél.

Az ISOVER például részt vett abban az európai kezdeményezésben, amelynek az volt a célja, hogy meghatározza azokat a környezetbarát technológiákat, mellyel üveggyapotot és bazaltgyapotot lehet gyártani. (Európai 96/61 irányelv a szennyezések megelőzéséről és ellenőrzéséről). Ezeket a technológiákat egy dokumentum foglalja össze, mely tartalmazza valamennyi, a teljes üveggyártást átfogó technológiát (Ajánlások a legjobb gyártási technológiákról az üvegiparban).

Újabban az ISOVER az EUROACE által is hozzájárult az épületek energetikai paramétereiről szóló 2002/91/CE Európai Irányelv bevezetéséhez.