Környezetvédelmi előnyök

A hőszigetelés segítségével megtakarított energia növeli a komfortérzetet, az életminőséget és pozitív hatással van a környezetre.

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése

A számos országban elvégzett különböző tanulmányok alátámasztják, hogy az épületek hőszigetelésével jelentősen csökkenthető az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátása. Hatalmas mennyiségű CO2 kerül a levegőben a különböző fűtőanyagok (olaj, szén, gáz) elégetésével, melynek során elektromosságot állítanak elő, vagy biztosítják az épületek fűtését.

  • 450 millió tonnával lehetne évente csökkenteni a CO2 kibocsátást Európában (Ecofys jelentés: Kibocsátott CO2 csökkentése 2004)
    Ecofys jelentés: Kibocsátott CO2 csökkentése 2004
  • Évente 75 millió tonnával (75%-os csökkentés) lesz csökkenthető Franciaország CO2 kibocsátása 50 éven belül egy nagyszabású, de kivitelezhető tervvel. Összehasonlításképpen, a sebességhatárokat 10 km/órával csökkentve a meglévő 32 millió jármű esetében 4 millió tonnával csökkenne a kibocsátott CO2.
  • A CO2 kibocsátás 1,8 – 6,2 %-al csökkenthető Németországban (WWF, 1999)
  • Ausztráliában jelentősen lehet csökkenteni a kibocsátott CO2 mennyiségét a jobb hőszigetelés által. Például Victoria államban az új szabványnak köszönhetően évente 40.000 tonnával csökkenthető a CO2 kibocsátás. (www.glassandglazing.com.au)

A városi légszennyezés csökkentése

A városi légszennyezés nagy része a gépjárművek, illetve a fűtés által kibocsátott gázokból tevődik össze. A jobb hőszigetelés és jobb szellőzés által megtakarított energia segít a városi légszennyezés csökkentésében. Egy amerikai tanulmány megállapítja:

Ha az Egyesült Államokban lévő 46 millió otthont, melynek nem kielégítő a szigetelése, felújítanák a nemzetközi irányelveknek megfelelően (IECC, 2000) akkor plusz előnyként 240-nel kevesebb haláleset, 6500-al kevesebb asztmás megbetegedés és 110.000-el kevesebb munkanapkiesés fordulna elő. (Jonathan et al. 2003).

A savasodás csökkentése

A természet kémiai egyensúlyának felborulásával, a savas anyagok koncentrációjának növekedésével jelent meg a savasodás.

A “savas eső” által az erdőkben és tavakban okozott károk mindannyiunk számára ismeretesek. Kevésbé ismertek azok a különböző folyamatok, amelyek az ivóvizek tisztaságát veszélyeztetik, károsítják a talajt, a régi történelmi műemlékeket valamint a nehézfémek, melyek ezen savaknak köszönhetően bekerülnek a talajvízbe. A savasodás a legfőbb környezeti problémák egyike Európában (European Environment Agency, 2004)

Üveggyapot használatával az energiamegtakarításon kívül több, mint 100-szor több ammónia, kén-dioxid és nitrogén-oxid (három különböző gáz, mely a savasodásért felelős) kibocsátása előzhető meg, mint amennyi az üveggyapot előállítása során keletkezik.

Ezen eredmények az életciklus analízisekből származnak.

A vízfelhasználás csökkentése

Az energiafejlesztés vízfelhasználással jár. Az üveggyapot energiát takarít meg és emellett 40-szer kevesebb vízfelhasználás szükséges az előállításához, mint amennyi a felhasználásával megspórolható.

Ezen eredmények szintén az életciklus analízisekből származnak.

Energiafelhasználás

Az üveggyapot előállításához nagyságrendekkel kevesebb energia szükséges, mint amennyi energia megtakarítható felhasználásával a fűtés és légkondicionálás során. 1990 és 2003 között az ISOVER 15%-al tovább csökkentette az 1 m3 üveggyapot előállításához szükséges energia mennyiségét. További energiamegtakarítást eredményez, ha figyelembe vesszük, hogy a termékek komprimálásának fejlesztésével folyamatosan növelhető az egy kamionnal vagy vagonnal szállítható üveggyapot mennyisége.

Az üveggyapot egy olyan szigetelőanyag, melynek előállításához és szállításához a legkevesebb energia szükséges.

Ezen eredmények is az életciklus analízisekből származnak.

Hulladék

Termelési hulladék

Az üveggyapot újrafelhasználható, így az előállítás során keletkező selejtet, maradékot, és egyéb hulladékot visszaforgatják a termelésbe.

Az újrafelhasználás akkor nehezebb, ha az üveggyapot kasírozott (papír, alufólia, stb.). Az ISOVER kifejlesztett és szabadalmaztatott egy rendszert, hogy megoldja ezt a komplex újrafelhasználási folyamatot. Ilyen például az Oxymelt eljárás, amit Orange-ban, Franciaországban alkalmaznak.

Építkezéseken keletkező hulladék

Az üveggyapot rugalmasságának és komprimálásának köszönhetően az építkezéseken keletkező hulladék minimális: valamennyi kis darab, mely a lemezekből vagy tekercsekből megmarad, újra felhasználható. A rugalmasság tökéletes szigetelést biztosít a csatlakozásoknál is.

Csomagolási hulladék

Az ISOVER kivételes üveggyapot-komprimálási tapasztalatának és csomagolási szaktudásának köszönhetően minimális mennyiségű csomagolóanyagot használunk fel.

Egyéb, nem üveggyapot hulladék

A gyártás során az alapanyag 40%-át újrafelhasznált üveg teszi ki (használt palackok, stb.).