Vario® rendszerek

ISOVER VARIO® KM Duplex UV légzáró és páravédelmi rendszer

A multifunkciós VARIO® KM Duplex UV fólia egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik: kitűnő légmentesítési jellemzői mellett páratlan védelmet nyújt a párásodás ellen is. A VARIO® KM Duplex UV egy kiváló minőségű, „intelligens” termék, ami automatikusan idomul az időjárás-változásokhoz. Nemcsak, hogy növeli a lakók komfortérzetét, de időjárásálló rétegének köszönhetően védi a tetőket és a falakat a nedvesedés okozta károktól. A VARIO® KM Duplex UV rendkívül nagy szakítószilárdsággal rendelkezik, és praktikus irányvonalak találhatóak rajta, hogy felhelyezése még könnyebb legyen.
Közel 15 év gyakorlati tapasztalat igazolja a VARIO® termékek értékét.  Ezeket a termékeket ma már világszerte számtalan épületben használják a nyirkosodás megelőzésére. A megfelelően kiválasztott ragasztószalagokkal és tömítőanyagokkal együtt garantált, hosszú távú védelmet nyújt.
 

Miért fontos a légmentesség?

Csak akkor tarthatjuk vissza egy épület belső, meleg levegőjét, és zárhatjuk ki a külső, hideg levegőt, ha az épület szerkezete légmentes. A kellemetlen légáramlatok megszüntetése növeli a komfortérzetet és az energiahatékonyságot, ami egyenes út a fűtési költségek csökkenéséhez. A légmentesség mindezek mellett védi az épületet a sérülésektől, ezáltal segít megőrizni annak megjelenését és megnövelni az élettartamát.

Ellenőrzött szellőztetés légmentes épületben  az ablakokon és ajtókon keresztül.
Ellenőrzött szellőztetés légmentes épületben az ablakokon és ajtókon keresztül.
vario2
Nem ellenőrzött légcsere egy „szivárgó” épületben a repedéseken és hézagokon keresztül.

Energiahatékonyság

A megnövelt energiahatékonysággal kapcsolatos trendek arra késztették a tervezőket, hogy a passzívházak szintjét megközelítő, hőtani és gazdaságossági szempontból optimalizált épületeket készítsenek. Egy épület termikus integritásának növelése egy hagyományos ház értékeihez viszonyítva közel 10%-kal csökkentheti a termikus burkon keresztül létrejövő hőveszteséget. A megnövelt energiahatékonyság felé vezető első lépés az épület friss levegővel történő ellátása, egy, a beltéri levegő légcseréjét szabályozó rendszer segítségével, amit általában a kiáramló levegő hőhasznosítása egészít ki. Ehhez azonban az szükséges, hogy az épület légmentes legyen, hogy a hézagokon és repedéseken keresztül ne alakulhasson ki ellenőrizetlen és nem kívánatos légcsere.
 

Kellemes hőérzet

Minél több időt töltünk a négy fal között, annál fontosabbá válik a kellemes beltéri klíma. Napjainkban az épületeknek nem már nem csak védelmet kell nyújtaniuk a hideg vagy meleg ellen, a mai, modern családok egész évben igénylik a kellemes lakókörnyezetet és a friss levegőt.  Ez az igény szigorú elvárásokat támaszt az épületek tervezésének és kivitelezésének minőségével szemben. Ahhoz, hogy megelőzhető legyen a levegő ellenőrizetlen ki-be áramlása, a megfelelő hőszigetelés mellett légmentes termikus burokra is szükség van. A repedések és hézagok kellemetlen huzatnak enged utat.
 
A szoba hőmérséklete és a padló, falak, mennyezet és ablakfelületek hőmérséklete közötti különbség is megnövelheti a huzatot és a nem kívánt légáramlást. Minél kisebb ez a hőmérséklet-különbség, annál komfortosabb a szoba, annál jobb a benne tartózkodók közérzete.
 
Egy egészséges ember testhőmérséklete körülbelül 37oC. Az egyén komfortérzete nagyban függ a szoba hőmérsékletétől, az éppen aktuálisan végzett tevékenységtől és a ruházattól. A körülbelül 22oC-os hőmérséklet ülő tevékenység esetén kellemesnek mondható, míg fizikai tevékenység esetén a kellemes érzést inkább a 16-19oC közötti hőmérséklet váltja ki.

vario3
Komfortérzet a szoba hőmérsékletének és a környező épület-elemek (padlók, falak, ablakok, mennyezetek) hőmérsékletének függvényében.

Komfortérzetünket sok tényező befolyásolja, ezek közül a legfontosabbak:

  • a szoba levegőjének hőmérséklete és a relatív páratartalom
  • a különböző külső épület-elemek (padló, falak, mennyezet) felületi hőmérséklete
  • a légáramlás sebessége
  • a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség.

 

vario3
Komfortérzet a légáramlás sebessége és a levegő hőmérsékletének függvényében.

Az épület anyagának védelme

A hézagok könnyen károsíthatják az egész épületet. Amikor a párás, meleg levegő a szobából a repedéseken és hézagokon keresztül az épület hűvösebb helyiségeibe áramlik, a lecsapódó pára vízzé változik. Az így keletkező nedves környezet ideális a penész-, vagy egyéb gombafajták számára. A érintett alapanyag a hézag elhelyezkedésének és méretének függvényében károsodik. Amennyiben a nedvesség behatol a szigetelőanyagba, akár hatodával csökkentheti annak szigetelőképességét az eredeti, száraz állapothoz képest. Az ily módon lecsökkentett hőszigetelési teljesítmény tovább növeli a nedvesedést, ezáltal egy láncreakció indul be, ami végül komoly károkat okozhat. Egy légmentes, nem „szivárgó” burkolat megelőzi ezt a folyamatot, és hosszabb élettartamot biztosít az épület anyagainak.

A kivitelezés minősége még a tervezésnél is fontosabb

A maximális energiahatékonysághoz és a szobák szabályos szellőztetésének kialakításához nem csak körültekintő tervezés, hanem megfelelő kivitelezés és szigorú minőség-ellenőrzés is szükséges. Fontos a különböző feladatok megfelelő időrendi elosztása is, hogy az óvatosan felhelyezett légmentesítő réteget ne sértsék fel a többi munkálat során.
 

Legfontosabb erőforrásunk – az egészségünk

A repedéseken beáramló kinti levegővel könnyen bejuthatnak az épületbe olyan, az egészségre káros hatást kifejtő anyagok, mint például a pollenek, penész és egyéb gomba-spórák. Az épületben felhasznált alapanyagok is – mint például a régi fakonzerváló anyagok – veszélyesek lehetnek. Ezek az építőelemek és készítmények allergiát válthatnak ki, és potenciális, vagy valós veszélyt jelenthetnek az épületben élők számára.
 

VARIO® – intelligens szigetelőanyag, ami minden évszakhoz alkalmazkodik

Lehet hideg, vagy meleg, száraz, vagy nedves idő, az innovatív VARIO® rendszer intelligensen alkalmazkodik az időjárási körülményekhez. Ami ideális a fa-, és nehézszerkezetes épületekhez, a VARIO® rendszer megakadályozza, hogy a pára a hideg téli hónapokban az épület belsejéből a szerkezeti elemekbe diffundálódhasson, míg nyáron a VARIO® KM Duplex UV fólia lehetővé teszi, hogy az esetlegesen megmaradt nedvesség visszaszivároghasson az épület belsejébe. Így a nyirkos szerkezeti elemek a nyári hónapok alatt kiszáradhatnak, ezt követően pedig szárazak is maradhatnak, megakadályozva ezáltal a penészesedést és a szerkezeti elemek egyéb, nedvességhez köthető károsodását. Természetesen ehhez szükséges a fólia elemeinek körültekintő és pontos összeillesztése, az elemek csatlakozási pontjainak és az egyes behatolási pontok (például kémények, csövek) VARIO® rendszer termékekkel történő szigetelése.

 

Vario Nyár

Nyáron: a magas páratartalmú, meleg nyári hónapok alatt a molekuláris struktúra megváltozik, így a VARIO® KM Duplex UV diffúziós ellenállása 0,3m levegőréteg ellenállásának lesz megfelelő. A szerkezeti elemekbe előzetesen beszivárgott nedvesség távozni tud, így megelőzhető az épület további károsodása. 

Vario tél

Télen: az alacsonyabb páratartalmú, hidegebb hónapok alatt a molekuláris struktúra ismét megváltozik, így a VARIO® KM Duplex UV fólia diffúziós ellenállása 5m levegőréteg ellenállásának fele meg. Így a szobában található pára nem tud behatolni a szerkezeti elemekbe. 

VARIO® – egyedülálló, változtatható diffúziós ellenállás

A hagyományos párazáró fóliák kialakításuktól függően egy bizonyos állandó diffúziós ellenállással rendelkeznek, aminek értéke bármilyen időjárás mellett ugyanakkora marad. A VARIO® fóliával ellentétben (amely alkalmazkodni tud az aktuális időjárási viszonyokhoz) a hagyományos fóliák kizárólag párazáró szerepet töltenek be. Az épület szerkezeti elemeibe előzetesen bejutott nedvesség így nem tud távozni, az épület nem tud kiszáradni, ez pedig károsodáshoz vezethet.

 

A VARIO® KM Duplex UV fólia alkalmazkodik a környezet hőmérsékletéhez és páratartalmához. Alacsony hőmérséklet és páratartalom esetén, például télen, a fólia molekulái összezáródnak és megakadályozzák a pára-diffúziót, tehát hatékony párazáró rétegként funkcionálnak. Magasabb hőmérséklet és páratartalom esetén, például nyáron, a molekulák eltávolodnak egymástól, megnyitva így a VARIO® fóliát, hogy a szerkezetben bennragadt pára visszaszivároghasson a szobába.

A kiszárítás a VARIO® fóliák egyedi jellemzője. Az év melegebb hónapjaiban a VARIO® fólia 25-ször több nedvességet enged vissza az épületbe, mint a hidegebb, téli hónapokban.

Vario
A VARIO® fólia diffúziós ellenállása a szerkezeti elemek nedvességtartalmától függ, az Sd a téli 5m és a nyári 0,3m között váltakozik.

VARIO® – külső tetőfelújításhoz is

A VARIO® előnyös tulajdonságai akkor is kihasználhatóak, amikor a tetőtér már lakott, és a felújítást kívülről kell elvégezni. A hagyományos fóliákkal ellentétben a VARIO® KM Duplex UV fóliát a szarufák és keresztlécek közé, illetve azokon keresztül is be lehet helyezni, így a tető faszerkezetében rekedt nedvesség el tud párologni.
 
VARIO® rendszerelemek:
VARIO® KM Duplex UV fólia
VARIO® KB1 ragasztószalag
VARIO® DoubleFit tömítőanyag
VARIO® MultiTape
VARIO® DoubleTwin