Az ISOVER fenntarthatósági megoldásai

Isover fenntartható építőipar

 Anyagok gyártása és szállítása

Anyagok

 

Gyártási folyamatunk hatásának csökkentése 

A világon működő ISOVER gyárak több, mint 50%-a (üveggyapot és kőzetgyapot esetében 71%-a) ISO 14001 tanúsítvánnyal rendelkezik, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy a gyártóüzemeink környezetre gyakorolt hatásait javítsuk és ellenőrizzük.

Környezetvédelmi politikánk célja:

  • Az energiahasználat, a légszennyező anyagok és különösen az üvegházhatást okozó gázok mennyiségének csökkentése


Az ISOVER az elérhető leghatékonyabb technikákat alkalmazza kohóihoz és berendezéseihez mind az eredmények, mind az energiafogyasztás szempontjából, az energia-megtakarítás, a CO2 kibocsátások csökkentése, az optimális égetés, és ezáltal a nitrogénoxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

2007-ben, energiafogyasztásunk és CO2 kibocsátásunk az előállított üveggyapot tonnájára vetítve mindkét esetben 20%-kal alacsonyabb volt, mint 2000-ben.

A környezetbe kibocsátott por mennyiségének minimalizálása érdekében szűrőkkel tisztítjuk a gyártási folyamat során keletkezett gázokat.
 

  • Természetes erőforrások kezelése


A biodiverzitás megőrzése fontos szempont számunkra, mivel szinte valamennyi termékünkben található valamilyen természetes nyersanyag. Amíg a vizet gyártási folyamataink során a füstgáz tisztításához, illetve a magas hőmérsékletű üzemek hűtésére használjuk, célunk a talajvíz kitermelésének lehető legnagyobb mértékű minimalizálása. 1999 és 2007 között a zárt áramkörű rendszerek gyakoribb használatával és kevesebb vizet használó új berendezések fejlesztésével sikerült 30%-kal csökkentenünk az előállított ásványgyapot tonnájára vetített vízfogyasztást.

 

Isover gyár
 A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, vagy ISO, célja, hogy az ipar és kereskedelem területére vonatkozóan nemzetközi normaszabályokat, úgy nevezett „ISO normákat” hozzon létre. Az ISO 14000 szabványcsalád az üzemi szintű „környezet-központú irányítási rendszerekre” vonatkozik, azaz, hogy a társaság: - hogyan azonosítja és ellenőrzi tevékenységeinek, termékeinek és szolgáltatásainak környezetre gyakorolt hatását, - hogyan javítja környezetvédelmi teljesítményét, - milyen szisztematikus módszert alkalmaz a környezetvédelmi célok meghatározására, a célok elérésére, valamint megvalósításuk igazolására.

 

Szálllítás

Hulladékkezelés és újrahasznosítás

Nagy hangsúlyt fektetünk az újrahasznosításra, amely lehetővé teszi, hogy minimális hulladékot termeljünk, illetve, hogy csökkenteni tudjuk az elsődleges nyersanyagok felhasználását.
 

  • Egyre nagyobb számban használunk „másodlagos” nyersanyagokat, amelyeket az elsődleges nyersanyagok újrahasznosításával állítunk elő; ilyen például az üveggyapot gyártásához használt üvegtörmelék.
  • Egyre több gyártási hulladékot hasznosítunk újra a gyártási folyamatban (az üveggyapot esetében a gyártási hulladék 75%-át, a kőzetgyapot esetében a 66%-át, az EPS esetében a 100%-át újrahasznosítjuk). Ennek eredményeként a hulladék mennyisége jelentősen csökkent.

Egészség és biztonság biztosítása

Az ISOVER üzemekben a világ minden részén prioritásként kezelik az egészség és biztonság biztosítását és a dolgozóink folyamatos képzését.
Célunk, hogy ne történhessen semmilyen baleset, munkavégzéssel kapcsolatos sérülés. A felhasználók számára biztonsági tájékoztatást adunk világos és egyszerű piktogramok formájában a termékek csomagolásán.
 

Szállítás csökkentése 

Az ISOVER üveggyapot termékek tömöríthetősége lehetővé teszi a szállítási igények csökkenését – a nem tömöríthető termékek esetében ezt úgy valósítjuk meg, hogy a gyártóüzemeket és raktárakat a vásárlókhoz közel helyezzük el, amely csökkenti a szállítás okozta hatásokat.

Tekintettel az általunk kínált szigetelés típusok széles skálájára, maximalizálni is tudjuk a szállítást azáltal, hogy teljes rakományokat szállítunk a vásárlóknak.

Szállítás csökkentése
Isover termékek szállítása

Az ISOVER kidolgozott egy szabadalmaztatott eljárást az üveggyapot tömörítésére.

A képen mindkét teherautón azonos mennyiségű üveggyapot található, de a jobb oldali a rakományt tömörítve szállítja. Elasztikus tulajdonságaiknak köszönhetően a termékeket akár tizedrészükre is tudjuk tömöríteni a csomagolásnál (göngyölegben) és raklapozásnál.

Az eljárás több szempontból is számos előnnyel jár:
- egyszerűbb logisztika és kevesebb szállítás,
- egyszerű és biztonságos mozgatás az építési területen az üveggyapot fektetésekor,
- egyszerűsített hulladékkezelés, mivel kevesebb a csomagolóanyag