Épületértékelési rendszerek

Úton a nemzetközi koordináció felé

fenntartható, „zöld” épületek

 

A fenntartható építőiparban felmerülő változatos kihívások miatt, az épületek értékelése nagyon összetett feladat lehet. Ennek okán olyan eszközöket fejlesztettek ki, amelyek segítenek az eredmények mérésében, és az ilyen épületek sikerességének értékelésében.

Napjainkban világszerte egyre nagyobb az igény a fenntartható, „zöld” épületek iránt, amint az a térképen is látható. Számos kiváló és bevált környezetvédelmi értékelési rendszer létezik már, amelyeket az ISOVER is támogat; ezek közé tartozik a LEED az USA-ban, a BREEAM az Egyesült Királyságban, a HQE Franciaországban és a CASBEE Japánban.

A különböző nemzeti értékelési rendszerek között egyértelműen koherenciát és konzisztenciát kell teremteni. Közös fogalommeghatározások, értékelési kritériumok és mértékek megbízható tudományos alapon történő kidolgozása.

Ezért az ISOVER támogatja az európai szinten folyó szabványosítási munkát (CEN TC 350(1)), a Saint-Gobain pedig, a SB Alliance társult tagjaként olyan közös szabályok meghatározásán dolgozik, amelyek kompatibilissé teszik a nemzeti címkéket, és előmozdítják a különböző rendszerek kölcsönös elismerését.

 

Példák a fenntartható épületekre vonatkozó rendszerekre

 

Zöld épületek tanácsa

 

(1) CEN TC 350: Európai Szabványügyi Bizottság 350. műszaki bizottság: Fenntartható építőipari munkák
(2) Forrás: World Green Business Council