A kihívások kezelése fenntartható építőiparral

Isover fenntartható építőipar

 

Bolygó – Emberek – Prosperitás: az építőipari ágazat új, globálisabb megközelítése

Míg a szokásos építési gyakorlatokat rövid távú gazdasági megfontolások vezérlik, a fenntartható építkezés a hosszú távú megfizethetőséget, minőséget és hatékonyságot középpontba állító legjobb gyakorlatokon alapul.

Az épület életciklusának minden szakaszában növeli a kényelmet és az életminőséget, miközben csökkenti a negatív környezeti hatásokat és javítja a projekt gazdasági fenntarthatóságát.

 

Épület életciklusa
A Brundtland-jelentés

Kiegyensúlyozott döntések az épület életciklusának átfogó nézőpontján keresztül

A fenntartható módon megtervezett és megépített épületek minimalizálják a víz, a nyersanyagok, az energia, a föld használatát az épület teljes életciklusa során.

A következő példa energetikai szempontból mutatja be, hogy miért fontos a teljes életciklust figyelembe venni.

 

A Brundtland-jelentés

 

Egy tipikus francia, nagyon alacsony energiafelhasználású ház teljes energiafogyasztása a teljes életciklus alatt

 

Megtérülési idő, illetve, miért kell az épület általános költségét figyelembe vennünk

Egy épület különböző típusú költségeket generál életciklusa alatt: az építőanyagok és az építkezés, a működési költségek (javítás és karbantartás), bontási költségek, stb. közvetlen költsége, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatos közvetett költségek (szennyezés költségei) és a felhasználók költségei (használati költségek, például víz, gáz és villamos-energia).

A rövid távú költségek csökkentése nem minden esetben biztosít optimális megtakarítást hosszú távon: például, a hatékony hőtakarékossági intézkedéseket célzó befektetésekkel az eredeti beruházási költségek 10-15 év múlva térülnek meg (megtérülési idő), és azt követően is minden évben további megtakarításokat fog eredményezni, mindaddig, amíg az épületet használják. Sőt, egy épület fenntarthatóvá alakítása az egyik legjobb befektetés napjainkban.

 

(1) Forrás: UStudy CSTB / ESE / ENV / 08-49 – 50kWh/m2/év fogyasztás fűtés, hűtés, meleg víz, világítás és segédszolgáltatások tekintetében, 100 éves életciklus