Egészségünk megőrzése

Isover fenntartható építőipar

Európában minden évben 370000 ember hal meg a szennyezés következtében, és a szennyezés az oka a magas egészségügyi költségeknek is: becslések szerint 2020-ig évente 27 milliárd eurót spórolhatnánk meg a CO2 kibocsátás 10%-os csökkentésével.(1)

Kevesebb publicitást kap, de a zajszennyezés ugyanilyen komoly problémát jelent. A zaj miatt nem tudunk rendesen pihenni, koncentrálni, tanulni, illetve problémákat megoldani. Zavarja az emberek közötti kommunikációt, stresszt okozhat és agresszívvá tehet minket. A magas szintű zajszennyezés egészségünket is veszélyezteti, általános pszichológiai stresszhelyzetet teremt és néha nagyon súlyos testi problémákat okoz, kezdve a magas vérnyomástól, a hallászavarokon át a szívinfarktusig.

 

zajszűrés Isover
 
A zajtényező(2)
80 millió uniós polgárt érintenek a zajártalmak.
További 170 millió ember él olyan akusztikai szürke zónában, amely jelentősen befolyásolja az emberek jóllétét. 
Az említett negatív egészségügyi hatás eredménye: az EU GDP-je a becslések szerint 0,2 – 2%-kal csökken. 
Az utókezelésre fordított költségek évente: jóval 12 milliárd euró fölé rúgnak.

     

 

Az építőipari ágazat szerepvállalása

Az építőipari ágazat szerepvállalása

Az OECD országokban az emberek életük majdnem 90%-át valamilyen épületen belül töltik, legyen az az otthonuk, az iskola, vagy iroda. Ezért fontos, hogy a beltéri levegő tiszta legyen, különösen a gyermekek, terhes nők és az idősek esetében.

Egyes források, például a bútorok, az építőanyagok és a háztartási termékek többé kevésbé folyamatosan szennyező anyagokat bocsáthatnak ki.

Más, otthon végzett tevékenységekkel összefüggő források (például a dohányzás vagy a főzés), időszakos jelleggel bocsátanak ki szennyező anyagokat. Sok különböző beltéri szennyező anyag létezik (penész, baktériumok, poratkák, gázok, gőzök, részecskék...), amelyek bizonyos tényezőktől függően sokféle módon hathatnak az emberek egészségére; ilyen tényező lehet például a szennyező anyag koncentrációja, vagy a zárt tér mérete. A szennyező források ellenőrzése, valamint a természetes vagy mechanikus szellőztetés garantálja a jó minőségű beltéri levegő minőségét.

 

Az Egyesült Államokban az épületekkel összefüggő betegségek éves becsült költsége 58 milliárd dollár. Az egészséges és kényelmes beltéri környezet, a betegségek csökkentésével ezért fontos szerepet játszik a társadalmat terhelő „külső” költségek csökkentésében. A kutatók szerint a fenntartható épületek további 200 milliárd dollárt eredményeznének évente az Egyesült Államokban a munkavállalók teljesítménynövekedése révén, ha jobb minőségű beltéri levegővel rendelkező hivatalokat hoznánk létre.

 

(1) Forrás: Az EU energiapolitikai dokumentációja
(2) Adatok: Európai zajkibocsátási politika. A CALM hálózat stratégiai dokumentuma (Az Európai Bizottság Kutatási Főigazgatósága – 2002. július). Európai Unió: A jövő zajvédelmi politikájáról szóló zöld könyv (1996)