Életciklus vége

ciklus_header

Hulladékgazdálkodás

Az ISOVER rendszerek könnyen szétszerelhetők az épület életciklusának végén, és – amennyiben az infrastruktúra rendelkezésre áll – minden eleme selejtezhető és újrahasznosítható.

A tiszta EPS aprítható, és új EPS gyártásához, vagy más termékek előállításához felhasználható (beton, ülőke, stb.). Ezenkívül olvasztható, extrudálható és feldarabolható, majd más polimerekkel keverve kemény műanyag termékek, például CD tokok vagy ruhaakasztók gyártásához használható.
Az ásványgyapot használható új szintetikus gyapot, brikettsajtoló nyersanyagok, zöld tetők, stb. előállításához.

Az ISOVER támogatja az újrahasznosítással foglalkozó társaságokat, és velük, amikor csak lehetséges, együttműködik. Az ISOVER emellett számos belső kezdeményezést tesztel termékei újrahasznosításának fejlesztéséhez.

Mindazonáltal, azokban az országokban, ahol nem működnek újrahasznosítási létesítmények és/vagy eljárások, termékeinket normál hulladéklerakókba szállítják. Elemzések igazolják, hogy az ásványgyapot hulladék, az EPS és a kendergyapot probléma nélkül lerakható normál hulladéklerakókban. Ezenkívül, a kendergyapot energia-visszanyerés céljából el is égethető.
 

Munkaterületen keletkezett hulladék gyűjtése Svájcban

1993-ban Svájcban az ISOVER olyan rendszert épített ki, amely összegyűjti és újrahasznosítja az ISOVER üveggyapot hulladékot az építési területekről. A kivitelezők speciális kialakítású zsákokban, térítésmentesen küldhetik vissza a hulladékot építőanyag-kiskereskedőkön keresztül. A zsákokat azután az üres teherautókon visszaszállítják az ISOVER lucens-i gyárába.

 

WOOL.rec. Németországban

WOOL.rec. Németországban
A WOOL.rec. GmbH egy független vállalkozás, amely ásványi szálasanyagot alakít át WOOLIT® elnevezésű szabadalmazott termékké, amelyet leginkább a téglagyártásban használnak töltőanyagként. A töltőanyagnak köszönhetően a tégla szilárdabb lesz, és hőellenállása is javul.

 

Oxymelt

Oxymelt üzem Franciaországban
1997 óta működik az ISOVER Orange-ban található üzemének telephelyén az OXYMELT eljárás. A hulladékot oxigénnel dúsított levegővel megolvasztják, így az üvegolvasztási eljárásban üvegszerű nyersanyagként használható ásványi anyagot kapnak. Egyes OEM ügyfelek a berendezést az ISOVER üveggyapot hulladék újrahasznosítására használják.