A várható nyersanyaghiány megakadályozása, a hulladék mennyiségének csökkentése

Isover fenntartható építőipar

 

 

Hulladékgazdálkodás

Az ipari forradalom óta a nyersanyagszükséglet folyamatosan növekszik. Napjainkban a felemelkedő országok fejlődése, valamint a világ bruttó termékkibocsátásának folyamatos növekedése tovább rontja a helyzetet. Minél többet termelünk, annál több hulladék keletkezik. A kiselejtezett termékekből és csomagolóanyagokból származó hulladék problémákat okoz a hulladék ártalmatlanításában és jelentős erőforrásokat emészt fel. Ha a világon mindenki úgy élne, mint egy átlagos észak-amerikai, öt bolygóra lenne szükségünk a továbbéléshez, míg, ha mindenki úgy élne, mint egy átlagos európai, három bolygóra lenne szükségünk.

 

 

 

Hulladék: szigorúbb intézkedések felé
2020-ra mind a 27 európai uniós országnak nemzeti cselekvési tervet kell végrehajtaniuk a nem veszélyes építési és bontási hulladékokra vonatkozóan annak érdekében, hogy 70%-kal csökkenjen a hulladéklerakókba helyezett hulladék mennyisége

 

Az építőipari ágazat szerepvállalása

Az építőipari ágazat szerepvállalása

Az épületek és az építési munkák számos módon hatnak a környezetre. Globális szinten ezek okozzák a legtöbb erőforrás-felhasználást és szennyezőanyagkibocsátást.

Az OECD országokban az épített környezet teszi ki a teljes energiafelhasználás mintegy 25-40%-át, a nyersanyag-felhasználás 30%-át, a világ üvegházhatást okozó gázkibocsátásának 30-40%-át, valamint a keletkezett szilárd hulladék 30-40%-át. 

 

Az épített környezet szerepe a szennyezőanyag-kibocsátásban  és az erőforrás-felhasználásban

 

Demográfiai fejlődés a neolitikum óta

 

A világ környezeti lábnyoma, 2003(2)

 

(1) Forrás: a hulladékkezelésről szóló EU irányelv alapján
(2) Forrás: Earth Trends, 2007, az UNEP SBCI, 2006 adatai alapján

(1) Forrás: Emberiség múzeuma (Franciaország)
(2) Forrás: WWF Élő bolygó jelentés, 2006