Vásárlóerőnk védelme

Vásárlóerőnk védelme

Világgazdasági válság idején alapvető fontosságú az életminőség fenntarthatósága.

Napjainkban a „lakhatási” költségek teszik ki az európai háztartások költségvetésének 15-30%-át. Jobb, fenntarthatóbb épületekkel csökkenteni lehetne ezeket a költségeket; alacsonyabbak lennének a fűtésre, hűtésre, szellőztetésre, renoválásra és karbantartásra fordított kiadások. Becslések szerint az épületek energiahatékonyságának hiánya 270 milliárd eurós kiadást jelent évente az Európai Uniónak.(1) 

Az építőipari ágazat adja a világ bruttó hazai termékének 10%-át, és több, mint 100 millió embert, a világ összes foglalkoztatottjának 28%-át ad munkát. Fontos szerepet játszik az épített környezet minőségének javításában; az épületek központi funkciókat látnak el a társadalomban: menedéket nyújtanak, munkateret, valamint kereskedelmi és szabadidős teret biztosítanak.

Az építőipari ágazat szerepvállalása

Az építőipari ágazat szerepvállalása

Általánosságban az építőipari ágazat rendkívül pozitív hatást gyakorolhatna a gazdasági helyzetre: 
 

  • Mikro-gazdasági szempontból, az embereknek akár 90%-kal kevesebbet kellene fűtésre költeniük lakásuk szigetelésének korszerűsítésével.
  • Makro-gazdasági szempontból, az épületek energiahatékonyságának javítását célzó ambiciózus stratégiával akár 530.000 munkahelyet is létre lehetne hozni Európában.(2)
  • Az USA-ban az építésügyi energetikai előírásokban szereplő számok határozott növelésével 28,5 milliárdos bevétel-növekedést lehetne elérni és 1,1 millió munkahelyet lehetne létrehozni.(3)

 

Az építőipari ágazat szerepvállalása

Szerte a világon emberek jelentős része szenved még mindig tüzelőanyag-szegénységben, és betegszik meg, illetve hal meg hideg, nedves lakásokban. Energiaszegénységben élőknek nevezik azokat az embereket, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy otthonukat megfelelően befűtsék, mivel a szükséges tüzelőanyag költsége jövedelmük több, mint 10%-át teszi ki, és ezért arra kényszerülnek, hogy az élelmiszereken vagy más, létfontosságú cikkeken spórolják meg a szükséges fedezetet.

 

Becslések szerint az épületek energiahatékonyságának hiánya 270 milliárd eurós kiadást jelent évente az Európai Uniónak.(4)

 

(1) Forrás: Ecofys VI, 2006
(2) EURIMA becslések
(3) Forrás: American Council for an Energy Efficient Economy
(4) Source: Ecofys VI, 2006