Zöld épületek és urbanizáció

Isover fenntartható építőipar

 

Egy épület mindig egy nagyobb környezet részét képezi, amellyel kölcsönhatásban áll, és amelybe integrálni kell. A különféle épületeket víz- és energiaellátó hálózatok és közlekedési rendszerek kapcsolják össze.

Mindazonáltal az épületek csoportja, a városok vagy települések számos kihívással is szembesülnek:

  • Környezetvédelem: mérlegelni kell a városi területek terjedésének korlátozását, a környező vidék pusztulását, a víztábla kimerülését és a tér lehető legjobb kihasználását.
  • Társadalom: meg kell teremteni a lakó, munkahelyi, bevásárló és szabadidős övezetek egyensúlyát és megfelelő közlekedési hálózatot kell biztosítani


A vonzóbb, esztétikusabb, működőképesebb és energiahatékonyabb területek tervezésekor a várostervezőknek ezért regionális és helyi szintű tervezési döntéseket kell hozniuk a térszervezéssel, a lakóépületek sűrűségével és tipológiájával, az ökológiai területek kialakításával, az úthasználati díjakkal, a villamossínekkel és a kerékpárutakkal kapcsolatban. Mindezeket még a tervezési fázisban kell végrehajtani, hogy koherens és összefüggő városfejlesztési terv szülessen.

Zöld épületek

Az ökológiai területek

olyan általános városi övezetek, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy azok energiahatékonyan működjenek és kevesebb üvegházhatást okozó gázt bocsássanak ki, hogy a lehető legkisebb mértékű hatást gyakorolják a környezetre. Európában számos ilyen ökológiai területet létezik, Londontól Stockholmon át Fribourgig.