ISOVER üveggyapot, ISOVER EPS, ISOVER kőzetgyapot, ISOVER kendergyapot

Isover fenntartható építőipar

ISOVER üveggyapot: jót tesz a környezetnek

ISOVER üveggyapot

A több, mint 70 éve használatban lévő ISOVER ÜVEGGYAPOT TERMÉKEK bizonyítottan népszerű, környezetbarát és biztonságos szigetelőanyagok, amelyek a világ talán leginkább dokumentált és bevizsgált építőanyagai. 

AZ ISOVER üveggyapot szigetelés homok és legfeljebb 80% újrahasznosított, fogyasztóktól származó üveg elegyéből készül, amelyet utóbbit egyébként a lerakóhelyre szállítottak volna. Üveggyapotunk átlagosan 50%-ban újrahasznosított üveget tartalmaz.

Rendkívül pozitív öko-mérleg

A folyamat során keletkező hulladék csökkentése érdekében a gyártási hulladékot újra felhasználjuk az elsődleges gyártási folyamatban, vagy újra feldolgozzuk egyéb termékek előállításához.

Rugalmas tulajdonságainak köszönhetően, az üveggyapot termékeket akár tizedakkorára lehet összetömöríteni a csomagolás és raklapozás során. A szabadalmaztatott eljárás csökkenti a szállítás okozta környezeti hatást, javítja az anyagok kezelését, és csökkenti a csomagolóanyag-igényt. 

ISOVER üveggyapot táblázat

Termékeink minőségét és teljesítményét folyamatosan fejlesztjük, így a mai, műszakilag továbbfejlesztett ISOVER termékek már csak halványan emlékeztetnek az 1970-es években gyártott korai üveggyapotokra.

 

Rendkívül pozitív öko-mérleg.


Beépítés utáni élettartama alatt (általában 50 év), egy tipikus ISOVER üveggyapot szigetelési termékkel az annak gyártása, szállítása és ártalmatlanítása során elhasznált energia és CO2 kibocsátás akár 100-szorosa is megtakarítható. A CO2 és az energia mérlege mindössze pár hónap alatt pozitívba fordul a szigetelést követően.

 

homok

A homok a kőzetmállás végterméke. Több nyers homok keletkezik minden évben, mint amennyit elhasználunk, ezért a homok gyorsan megújulónak tekinthető.

 

 

Üveggyapot gyártási folyamata

 

Biztonságos termékek

  • A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség szerint (IARC) – amely az Egészségügyi Világszervezet részeként működik – az ásványgyapot szigetelés „nem minősül rákkeltő hatásúnak az emberek számára”. Európában ugyanígy, az ISOVER ásványgyapot szálak nem minősülnek rákkeltő hatásúnak, a 1272/2008/EK rendelet alapján. Ezt a felmentést rendszeresen ellenőrzi és tanúsítja az ásványgyapot tanúsításával foglalkozó európai szervezet: minden ISOVER ásványgyapot termék euceb tanúsítvánnyal és RAL tanúsítvánnyal rendelkezik a német piacon.
  • Az ISO 16000 szabvány szerint bevizsgált ISOVER üveggyapot termékek csak nagyon kis mennyiségű formaldehidet bocsátanak ki. Az ISOVER üveggyapot termékek tanúsítását több országban olyan független intézmények végzik, mint a Greenguard (USA), a Blue Angel (Németország) vagy az RTS M1 (Finnország). Bár sok országban számos vizsgálatot végeztek el független szakértői laboratóriumokban, amelyek kimutatták, hogy az üveggyapot termékekből az épületekben csak elhanyagolható mennyiségű formaldehid szabadul fel, mi folyamatosan újabb innovatív megoldásokat keresünk a formaldehid kibocsátásának minimálisra csökkentésére.
  • Az ISOVER arra ösztönzi a kivitelezőket, hogy az említett termékek mozgatása során tartsák be a gyártók ajánlásait, amelyek a csomagoláson találhatók nyomtatott formában.
  • Németországban az ISOVER üveggyapot termékek elnyerték a Blue Angel öko címkét.

ISOVER üveggyapot, ISOVER EPS, ISOVER kőzetgyapot, ISOVER kendergyapot

Isover EPS

Az expandált polisztirol, vagy EPS, egy könnyű, kemény műanyag szigetelőanyag, amelyet 0,2 – 0,3 mm-es átmérőjű szilárd polisztirol gömbökből állítanak elő.

Az expandálást polisztirol bázisban oldott kis mennyiségű pentángázzal érik el. Gőz hatására a gáz expandálódik, és tökéletesen zárt cellájú EPS alakul ki, amelynek térfogata 50-szer nagyobb, mint az eredeti polisztirol gömböké. Folyamat során nem használnak, és soha nem is használtak fluorozott-klórozott szénhidrogéneket (CFC) vagy klórozott-fluorozott szénhidrogéneket (HCFC). Ezért nem is károsítja az ózonréteget.
 

ISOVER EPS táblázat

Az expandált polisztirol, vagy EPS, egy könnyű, kemény műanyag szigetelőanyag, amelyet 0,2 – 0,3 mm-es átmérőjű szilárd polisztirol gömbökből állítanak elő.

Az expandálást polisztirol bázisban oldott kis mennyiségű pentángázzal érik el. Gőz hatására a gáz expandálódik, és tökéletesen zárt cellájú EPS alakul ki, amelynek térfogata 50-szer nagyobb, mint az eredeti polisztirol gömböké. Folyamat során nem használnak, és soha nem is használtak fluorozott-klórozott szénhidrogéneket (CFC) vagy klórozott-fluorozott szénhidrogéneket (HCFC). Ezért nem is károsítja az ózonréteget.

Az EPS egy olajszármazék értékes valorizációja: ez a nafta. A világ teljes olajtermeléséből csak 0,1%-ot használnak EPS hab gyártásához.

 

Az ISOVER EPS szigetelés pozitív ökomérleggel rendelkezik


Élettartama alatt, egy tipikus ISOVER EPS termékkel a gyártás, szállítás és ártalmatlanítás során felhasznált energia több, mint 50-szeresét takaríthatja meg.

 

 

Mennyire tűzbiztos az EPS szigetelés?
Ahogy gyakorlatilag minden szerves építőanyag, úgy a polisztirol hab is gyúlékony. A gyakorlatban azonban égési viselkedése felhasználásának körülményeitől, valamint az anyag belső tulajdonságaitól függ. Ezek a belső tulajdonságok attól függően eltérőek, hogy a habosított anyagot EPS-ből, gyúlásgátló adalékkal, vagy anélkül készítették. Az égési viselkedést a habosított anyaghoz kötött más anyagok is befolyásolják. Erősen ajánlott, hogy az expandált polisztirolt mindig valamilyen burkolóanyaggal védjük.
 

ISOVER kőzetgyapot: olvasztott vulkáni kőzetből

Isover kőzetgyapot

A kőzetgyapot gyártása során használt elsődleges nyersanyagok a bazalt, a diabáz és más hasonló magmás kőzetek, illetve a kohósalak. Kokszot használnak a kohó fűtésére, folyósító szerként dolomitot alkalmaznak. Saját kőzetgyapot hulladékunkat is a helyszínen újrahasznosítjuk: briketté alakítás után visszakerülnek a kúpolókemencébe. Ez a megoldás környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen felhasználatlan nyersanyagok, például kő vagy tüzelőanyag helyett, hasonló kémiai szerkezetű hulladékanyagot használunk. 

 

Élettartama alatt, egy tipikus ISOVER szigeteléssel a gyártása, szállítása és ártalmatlanítása során felhasznált energia közel 100-szorosa takarítható meg.

vulkáni diabáz

A vulkáni diabáz kőzet, amelyet az ISOVER kőzetgyapot készítéséhez használnak, nagy mennyiségben fordul elő szerte a világon, nem számít ritka erőforrásnak. A Föld vulkánjaiból és tektonikus lemezeiből jóval több ilyen kőzet alakul ki, mint amennyit gyártási eljárásaink során felhasználunk.

 

 

ISOVER kőzetgyapot táblázat

ISOVER kendergyapot: a növényi opció

ISOVER kendergyapot

A kenderrostok növekedésük során lekötik a CO2 –t, ezért az ISOVER által árusított kendergyapot termékek pozitív szerepet játszanak a globális felmelegedés elleni küzdelemben. A kendert gyom- és rovarirtó szerek használata nélkül termesztik.

 

ISOVER kendergyapot táblázat

Az ISOVER kendergyapot termékek kenderből és legfeljebb 40% újrahasznosított gyapotból készülnek. A kenderrost kivonása tisztán mechanikai eljárással történik, amely során semmilyen vegyi anyagot és hulladékot nem használnak. A kendernövényből származó fás melléktermék kiváló minőségű lóalomnak számít. Az újrahasznosított gyapotszálak a gyapotfeldolgozó ipar hulladék termékei, amelyeket egyébként a lerakóhelyre szállítottak volna.

A természetes szálakat szintetikus poliészter kötőanyaggal ragasztják egymáshoz. A tűzbiztonságot a hozzáadott gyúlásgátló anyag javítja.

 

ISOVER kendergyapot: a növényi opció

 

ISOVER kendergyapot
ISOVER kendergyapot 3
ISOVER kendergyapot